Tonar frå fjell – 11/9

Gjennom tonar og tekstar knytte til fjell- og seterliv vil Ingrid Lingaas Fossum og Vemund Olav Aukrust freiste å formidle ulike tilhøve til fjellheimen. Vi får høyre valdresspringar og springleik, lyarlåttar og bånsullar, og nyare, meir klassiske verk. Låttespelet på langeleik får saftige orgelkomp, men instrumentet får og spele ein rolle som rytmisk komp.

Ingrid Lingaas Fossum frå Valdres (f. 1991), er ei av landets fremste unge langeleikutøvarar. Ho har sterke røter i den levande langeleiktradisjonen, samtidig som ho utfordrar instrumentets bruksmåte i ulike samarbeid. Ho har ein bachelorgrad i tradisjonsmusikk frå Ole Bull-Akademiet, og tek for tida ein mastergrad i utøvande folkemusikk på NMH. Vemund Olav Aukrust frå Lom (f. 1996) er utdanna kyrkjemusikar frå Norges musikkhøgskole (NMH) og HMDK Stuttgart, og har ein mastergrad i utøvande orgel hjå Karin Nelson og Kåre Nordstoga på NMH. På heimegarden i Bøverdalen vart han utsett for eit bredt spekter av kulturuttrykk gjennom oppveksten, og har med tida fått større interesse for røtene i folkemusikken.

For egen del kan vi si at her blir det stor variasjon – fra sarte langeleiktoner til sprelske sangnummer. Fellesnevneren er at alt har med fjell å gjøre – «Tonar frå fjell».

Vi gleder oss til Ingrid og Vemund kommer ned fra fjellet til gamlehuset på Grav gård!

Foto: Thor Hauknes

Langeleiken blir 500 år i 2024

I år fyller den eldste daterte langeleiken i Norge 500 år! Hasvoldseter-leiken fra Vardal har inskripsjonen 1524, og er et symbol på en lang og levende langeleiktradisjon.
Langeleiken har i stor grad vært et soloinstrument, men blir i dag presentert på mange ulike måter.
Ingrid vil vise oss hvordan det tradisjonelle og moderne kan gå hånd i hånd på langeleik!

Foto: Torgeir Bolstad, Valdresmusea AS

Ingrid og Vemund kommer til Stjernesalen 11. september.
Der kan vi være opptil 50 i salen – lurt å forhåndskjøpe billett.
Dørene åpnes kl. 18 – suppe og servering så langt det rekker.
Konsertstart kl. 19.
Billetter 250/100.

Forhåndskjøp gjerne billetter hos Tikkio!
Eller kjøp når du kommer (kort/kontant).